Skip to main content

När användare undersöker ett komplext ämne vill de hitta något som kortfattat förklarar ämnet. Och det är därför vi, när vi skapar innehåll för olika webbplatser, måste sträva efter att presentera kortfattad information som är lätt att förstå.

Infografik är ett idealiskt verktyg för att uttrycka ett antal ämnen och öka chanserna att rankas med SEO.

Du kanske frågar dig själv vad infografik är och varför det hjälper er SEO? Oroa dig inte – i detta inlägg delger vi svaren på dessa frågor.

Vikten av bildsökning

Varje dag indexeras fler och fler väl utvalda, visuella medier på Google. Det tillåter användare att utforska ny information, och för er som företagare blir det därför avgörande om ni vill nå er målgrupp. Grafiskt innehåll har numera mycket mer kraft än tidigare, då det representeras i närmast 30% av resultaten på Google. .

Tänk själv: bilder i bloggar, på webbsidor eller på olika e-handelssajter erbjuder ojämförligt mervärde eftersom de skapar en bättre användarupplevelse. En bättre användarupplevelse är också en viktig parameter inom SEO.

Dessutom är bilder viktiga för att strukturera olika typer av webbsidor. Att hitta rätt visuell representation gör det enkelt att dela upp texten, skilja ett ämne från ett annat och underlätta användarens förståelse för ert innehåll.

Så, om ni kan åstadkomma allt det med en enkel bild, föreställ er då vad ni kan göra med infografik som förklarar komplicerade processer eller ämnen. Naturligtvis är andra faktorer inblandade utöver bildens kvalitet, som deras SEO-optimering.

Allt detta hjälper sökmotorer att ranka innehåll positivt och på så sätt förbättra indexeringen och positioneringen av de sökord ni använder.

Vad är infografik?

Infografik är bilder redigerade med olika komponenter vars syfte är att visa alla typer av data med hjälp av flera visuella medier.

Med några få ord är de en blandning av illustrationer med text som presenterar organiserad data för att förklara ett specifikt ämne. Det finns information som inte är lätt att presentera eftersom den består av mycket data; därför låter infografik det brytas ner.

Detta innebär att de är en värdefull resurs som gör även de mest komplicerade koncepten lättare att förstå, vilket ger läsarna en engagerande, visuell representation som är lätt att förstå och dela.

Infografik kan användas för att visa tidslinjer, steg-för-steg-procedurer och många andra typer av information. De är också ett mångsidigt verktyg för er innehållsmarknadsföringsplan. Det visuella hjälper användare att lättare förstå och minnas budskapet. Detta är inte förvånande eftersom de flesta tycker att det är lättare att komma ihåg bilder än text.

Nedan följer ett exempel på infografik som illustrerar åtgärder under coronapandemin:

Typer av infografik

Infografik har flera egenskaper som gör det till en resurs som kan hjälpa till att svara på många frågor. Det finns olika typer av infografik, beroende på dess syfte:

  • Om produkter: De framhäver framträdande egenskaper hos en produkt eller tjänst, är lätta att uppskatta och är intuitiva.
  • Vetenskaplig: Dessa delar upp begrepp i block, integrerar siffror som markerar specifika data och inkluderar ikoner. De innehåller också källor.
  • Geografisk: Sådan infografik är gjord av olika färger, kartor och indikerar vissa platser med hjälp av pilar och andra ikoner.
  • Biografisk: De ger information om en persons liv för att beteckna deras historia, studier, ursprung, fakta etc. De innehåller tidslinjer och bilder av den åsyftade personen.
  • Processer: Dessa infografiker visar visuella scheman. De är vanligtvis förberedda med väldefinierade diagram och inkluderar bilder om ämnet.
  • Statistik: De är idealiska för att visa siffror, såsom månatliga saldon, och forskning om ämnen innehållandes statistik, procentsatser och annat.
  • Journalistisk: Baserat på verkliga historier eller pågående rättsfall. De berättar fakta med kronologiska data och tillhandahåller källor som beskriver händelserna och fakta.
  • Jämförande: De används ofta för produkter, människor, platser och företag eftersom de tillåter oss att identifiera fördelar, skillnader och likheter och visa exakta data om en specifik fråga.
  • Hierarkisk: Dessa är bra om man vill exponera en procedur som måste utföras grundligt. De tjänar också sitt syfte väl i organisationsscheman.

Hur kan infografik hjälpa er SEO?

När vi vill förmedla lite komplicerad eller föga spännande information till vår publik, då gör vi allt vi kan för att förbereda något spännande och illustrerat. Det är därför vi använder exempel, jämförelser och audiovisuella medier för att bättre hjälpa människor att analysera vad som visas.

Det är inte bara roligt att lära sig nya saker – därför är visuella element ett bra verktyg att nyttja.

Infografik är den perfekta strategin för att fånga människors uppmärksamhet och motivera dem att fortsätta granska informationen. Med dem lyckas vi förvandla ett förvirrande ämne till ett underhållande – och till och med enkelt att förstå.

Dessutom kan ni också lägga till länkar till er webbplats i infografiken, vilket i slutändan kommer att hjälpa er SEO. Och det är inte allt; de ger också ytterligare fördelar som vi kommer att undersöka i detalj nedan.

De leder trafik till er webbplats

Infografik kan öka besöken på webbplatsen och kan ha en inverkan på engagemang och spridning på sociala medier. Faktum är att människor ofta startar sökfrågor med ”Infografik om…”, så att webbläsare visar bilderna direkt.

Webbsidor med infografik gör att läsaren kan förstå data eller information som delas, snabbare. Följaktligen ser många webbansvariga och innehållsskapare detta som ett användbart verktyg för att informera eller förklara vad de behöver.

Sanningen är att de flesta av internetanvändare inte vill lägga mycket tid på att läsa en artikel; istället vill de snabbt kunna skanna en sida, avgöra om informationen är användbar och antingen fortsätta att granska informationen som presenteras eller gå vidare för att hitta något som bättre svarar på deras fråga. Som ett resultat fortsätter Google att uppdatera sina algoritmer med målet att bättre betjäna användarna, och idag indexerar det visuellt innehåll som bilder, grafik eller fotografier, och inte bara text.

Därför, utöver de estetiskt tilltalande element som bilder erbjuder, är väl förberedd grafik ett instrument som hjälper till att förbättra sökmotorernas resultatrankning.

Ni ökar, med andra ord, chanserna att få klick genom att skapa en infografik med kortfattad text, förklarande ikoner och en intuitiv sekvens. En välkonstruerad infografik kan locka någon att besöka er webbplats om de är intresserade av ert innehåll.

De är lätta att dela

Tänk på hur många memes och bilder som skickas för närvarande via appar som WhatsApp, Telegram eller andra sociala mediekanaler. Faktum är att om ni lägger till er vattenstämpel eller logotyp till infografiken kan ni förbättra er räckvidd. Bara för Instagram har det visat sig att infografik kan öka engagemang och varumärkesmedvetenhet.

Kom ihåg att när ni surfar dras våra ögon omedelbart till det som attraherar oss, och det är vetenskapligt bevisat att bilder har en starkare inverkan och drar till sig mer uppmärksamhet än bara text.

Dessutom, om ni vid något tillfälle vill sammanfatta något snabbt eller inte vill lägga alltför mycket tid på att klargöra ett visst ämne, kan dela en infografik göra att det händer på kortare tid.

De hjälper till att bygga länkar

Länkbyggande är en strategi som uppmuntrar andra webbplatser att länka till er utan att betala dem. Visst, detta kräver ansträngning och mycket planering, men med infografik kan ni även göra länkbygge och gästblogga. För att detta ska fungera korrekt måste alla inblandade parter vara av kvalitet.

Om infografiken blir viral kommer er webbplats att få fler besök på kort tid. Varför? För om vi lägger till en inbäddad kod, när en annan person kopierar och klistrar in vår bild på sin webbplats, genererar den automatiskt en länk. Det betyder att det är en idealisk metod för vår positioneringsstrategi.

De är attraktiva

Det är mycket troligt att en infografik fångade er tidigare, eller kanske till och med idag.

Infografik är en bekväm formel för att överföra allt grafiskt eftersom det låter er göra det på ett förtätat och estetiskt tilltalande sätt. Det slutliga målet är att sammanfatta data, ge mycket värde och påverka användaren.

Tack vare deras övertygande utseende kommer de som ser dem lätt ihåg informationen och kommer ofta ihåg webbsidan där de hittade bilden. I sin tur kommer de förhoppningsvis att dela infografiken och denna process kan bidra till att öka besöken. Naturligtvis, för att göra allt detta till verklighet måste ni lägga till detaljer och en design som sticker ut från annan infografik. Detta kräver att ni använder rätt designverktyg.

Hur man optimerar infografik för bättre SEO-resultat

Det primära målet med SEO är att öka er synlighet och driva organisk trafik till er webbplats. Det är svårt att uppskatta hur mycket infografik kan öka engagemanget och retentionstiden, men vi vet att ”den mänskliga hjärnan kan bearbeta hela bilder som ögat ser under så lite som 13 millisekunder”. Det är därför naturligt att en bild kommer att ha mer bestående effekt än bara ett textblock. Att basera en SEO-strategi på infografik ökar därför chansen att sajten får mer räckvidd i SERP:erna.

Naturligtvis är det viktigt att förbättra dem på ett sådant sätt att deras tillväxt är organisk. Följaktligen kan det vara mycket användbart att tillämpa följande förslag.

Använd rätt sökord

Att analysera och nyttja rätt sökord är viktigt i SEO; utan dem är det omöjligt att uppfylla dess syfte. Detta är ett säkert sätt om vi vill att det exponerade innehållet ska matcha det de flesta letar efter.

I så fall är det viktigt att hitta ett sökord som sticker ut i infografiken för att svara på användarnas sökavsikter. Genom att göra det får bilden en plats på sökmotorns resultatsida.

Det är då viktigt att välja ett sökord som sannolikt kommer att sticka ut från de mer allmänna. Att till exempel skriva ”datorer” är inte detsamma som att skriva ”brand X-datorer”; valet av ord måste vara avsiktligt och specifikt.

Därför, innan ni skapar infografiken, ta er tid att identifiera sökordet som kommer att göra ert innehåll mer användbart och ge ett mervärde för läsarna.

Skapa fängslande och väl undersökt stödinnehåll

Oavsett hur attraktiv infografiken är, om den inte innehåller intressant innehåll eller data som tillför ett värde för läsaren, kommer det inte att hjälpa SEO-ansträngningar eller förmedla det avsedda budskapet. Därför måste den ha ett tillförlitligt ursprung. Utan trovärdigt källmaterial riskerar ert varumärke att uppfattas som otillförlitligt. Att välja er data väl är viktigt.

Efter att ha läst och sammanställt ett gediget och värdefullt innehåll, börja separera det och inspektera vad som bäst förklarar ett specifikt ämne.

När ni har identifierat informationen som ska delas, bestäm sedan hur ni ska ordna informationen i ett grafiskt format som är visuellt tilltalande och lätt att förstå. Tänk på att ert mål är att dela data på ett lättförståeligt sätt, inte nödvändigtvis att sammanfatta informationen.

Optimera bilder

Som vi diskuterade tidigare är bilder bra för engagemang; Det är dock viktigt att optimera dem för SEO innan ni kan uppnå positiva resultat.

Det betyder att det är nödvändigt att publicera bilder som följer den goda praxis som Google har delat. För detta ändamål kommer webbläsaren att överväga dem för indexering när de genomsöks. För att optimera för SEO bör ni överväga att följa dessa steg:

Välj ett namn som innehåller huvudsökordet. Använd inte flera ord och undvik att lägga till specialtecken.

Se till att inkludera alternativ text för all infografik ni publicerar. Med denna HTML-tagg får niW3C-validering så att systemet enkelt kan spåra informationen. Därför är det lämpligt att använda sökordet.

Optimera storleken på bilden och dess titel eftersom Google använder storleksinformationen för att ge bästa resultat.

Lägg till avancerade utdrag för att öka klickfrekvensen på er webbplats, till exempel stjärnor för att betygsätta innehållet, reklam eller inbjudningar till evenemang.

Förbise inte p.xml-systemet i bilder, var specifik i titeln, i filens URL och i bildens bas. Inkludera också dess geolokalisering.

Förhindra att er robots.txt blockerar ert innehåll från Googles spindlar.

Lägg till externa länkar till er infografik så att deras popularitet växer. Detta är fallet, undvik opålitliga länkar och håll ett öga på andra detaljer. Ni kommer förmodligen få fler andelar än befarat.

Komprimera bilder och anpassa dem för alla typer av enheter. Använd JPG- och PNG-format. Och om ni vill ha animationer, använd GIF-filer. Det är också möjligt att använda .svg.

Lägg till en uppmaning

Uppmaningen till handling (CTA) är frasen eller ordet som uppmanar er läsare att göra något efter att ha försett dem med den kunskap de behöver. Med ett övertygande budskap kan ni förmodligen övertyga dem att utföra er föreslagna åtgärd. Försök att förstå er användares sökavsikt och ge ett svar eller en lösning på deras behov med er föreslagna åtgärd.

Gör dem lätta att dela

Om ni tillhandahåller en infografik med värdefullt innehåll, som är lätt att förstå och som ger utmärkta bilder, är det ingen överraskning att tittarna vill göra den till en del av sitt bibliotek. Gör det därför inte svårt för dem att ladda ner dessa bilder; gör dem istället enkla att spara eller skicka.

När användaren har den på sin enhet blir det lätt för dem att skicka den till sin arbetsgrupp, familjemedlem, vän eller att dela den på sociala medier. Bonus, om ni redan har placerat er logotyp eller indikator som leder läsaren att besöka ert digitala utrymme, kommer er räckvidd att växa.

Inkludera en inbäddningskod

Genom att bädda in en kod i er infografik blir det lättare att spåra er räckvidd och engagemang. De som vill lägga till bilden på sin hemsida kan göra det, men de gör samtidigt ett utbyte med er. Varför? Eftersom en sådan kod direkt länkar till var den kom ifrån.

För att generera inbäddningskoden är ett alternativ som är tillgängligt verktyget från Siege Media. Här kan ni ange namnet på sidan ni vill att användaren ska besöka, vilket ska finnas med som ett meddelande så att personen kommer ihåg att ge er cred eller länka till er hemsida.

Nu är det dags att göra webbadressen offentlig: URL:en ska vara av infografiken ni laddar upp. För att avsluta, justera dess dimensioner och infoga en alternativ texttagg utan att kassera ordet ”infographic about…”. Slutligen, kopiera och klistra in den genererade koden i HTML-koden på er webbplats, helst under er infografik, eftersom det motiverar tittaren att bädda in bilden någon annanstans.

Slutsats

Om du har kommit så här långt beror det på att du är intresserad av att förbättra er SEO genom att förstärka den med infografik.

Tveka därför inte att använda det vi just har täckt. Lär dig hur du nyttja fördelarna med infografik och implementera dessa i produktionen av innehåll. Det kommer medföra ett rejält lyft – både för läsupplevelsen och för er SEO.

Hemligheten ligger i att veta vilken data som ska presenteras för läsaren och hitta de bilder och ikoner som stödjer förklaringen.